OLED-tv’s leveren perfect contrast en bijzonder slanke schermen. In deze blog leggen we uit hoe het werkt, wat er zo speciaal aan is.
OLED-tv’s zijn tegenwoordig dé keuze als je op zoek bent naar een topkwaliteit televisie. Waarom? Ze bieden perfect contrast, prachtige kleuren en een slank design. In dit artikel leggen we op een simpele manier uit wat OLED-technologie precies is, waarom het zo speciaal is en hoe het verschilt van de traditionele LCD of LED tv’s.
Wat is OLED-technologie?
OLED staat voor Organic Light Emitting Diode, en dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt er eigenlijk op neer dat elke pixel van het scherm zelf licht geeft. Dit betekent dat een OLED-tv echt zwart kan laten zien door simpelweg de pixels uit te schakelen. Daardoor krijg je super diepe zwarttinten en veel levendige kleuren, wat voor een spectaculaire kijkervaring zorgt.
Waarom OLED-tv’s zo bijzonder zijn
-
Perfect contrast
Doordat elke pixel individueel kan worden uitgeschakeld, krijg je echt zwarte tinten. Dit zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm veel helderder en intenser lijken. Het contrast is dan ook bijna perfect. -
Dun design
Omdat OLED-tv’s geen aparte achtergrondverlichting nodig hebben, kunnen ze veel dunner zijn dan LCD-tv’s. Dit geeft niet alleen een strak, modern design, maar bespaart ook ruimte in je woonkamer. -
Beter beeld vanuit elke hoek
Bij een OLED-tv maakt het niet uit waar je zit; je krijgt altijd hetzelfde heldere en kleurrijke beeld. Bij LCD-tv’s wil het beeld nog wel eens vaag of flets worden als je van de zijkant kijkt. -
Snelle reactietijd
OLED-tv’s hebben een supersnelle reactietijd, waardoor bewegende beelden, zoals bij sport of actiefilms en om vloeiend en scherp blijven. -
Energiezuinig
OLED-tv’s kunnen energiezuiniger zijn omdat ze geen constante achtergrondverlichting nodig hebben. Hoeveel energie je bespaart, hangt een beetje af van wat je kijkt. Donkere scènes verbruiken bijvoorbeeld minder stroom.
OLED vs LCD: wat is het verschil?
Het grootste verschil zit in hoe ze licht gebruiken. Bij een OLED-tv geeft elke pixel zelf licht (emissieve technologie), terwijl bij een LCD-tv het licht door een laag vloeibare kristallen wordt gestuurd (transmissieve technologie). Dit verklaart waarom OLED-tv’s veel betere zwarttinten en kleurweergave hebben dan LCD-tv’s, die altijd wat achtergrondverlichting hebben.
Ja, een LED-tv is eigenlijk hetzelfde als een lcd-tv. Het verschil zit in de achtergrondverlichting: een LED-tv gebruikt moderne LED's, terwijl oudere lcd-tv’s buislampen (CCFL) gebruikten. De term "LED-tv" werd vooral gebruikt als marketing toen deze nieuwe achtergrondverlichting werd geïntroduceerd. Hoewel de verlichting verbeterd is, blijft de beeldtechnologie zelf gewoon lcd. Buislampen worden inmiddels niet meer gebruikt. Daarom gebruiken wij in deze blog nog de woorden LCD.
Een nadeel van OLED
In een fel verlichte kamer kan een OLED-tv wat minder helder ogen, vooral als er zonlicht direct op het scherm valt. Hierdoor kan het beeld wat minder goed zichtbaar zijn en kunnen er reflecties ontstaan. Dit los je simpel op door de gordijnen dicht te doen of het licht te dimmen. Er is ook een klein risico op inbranden, vooral als je lange tijd naar dezelfde zender kijkt en het logo van het kanaal blijft staan. OLED-tv’s zijn verkrijgbaar vanaf 42 inch, kleinere formaten zijn er niet.
OLED-tv’s: de toekomst van televisie
Hoewel OLED-tv’s vaak wat duurder zijn dan LCD-modellen, krijg je er ook echt iets voor terug: perfecte beeldkwaliteit, een stijlvol design en energiezuinigheid. Dus als je op zoek bent naar de ultieme kijkervaring, is OLED absoluut de moeite waard. De technologie blijft zich ook ontwikkelen, dus OLED-tv’s zullen alleen maar beter worden.
Blijf op de hoogte van de nieuwste OLED-modellen en innovaties om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je tv-ervaring haalt. De toekomst van televisie is hier, en het is een visueel spektakel dat je niet wilt missen. Bekijk hier onze OLED-tv's.
Van OLED televisies hebben wij verschillende merken in ons assortiment. De merken die wij verkopen zijn LG OLED-tv, PHILIPS OLED-tv en SAMSUNG OLED-tv.