Besturingssysteem op de tv, wat is dat precies?

Besturingssysteem op de tv, wat is dat precies?

Besturingssysteem op de tv, wat is dat precies?

Een besturingssysteem is eigenlijk een soort programma dat ervoor kan zorgen dat de hardware, in dit geval dus de televisie, kan worden aangestuurd. Met dit systeem is het mogelijk om applicaties op te starten en af te sluiten. Daarnaast is het besturingssysteem ook verantwoordelijk voor het geheugen en hoe dit gebruikt kan worden. Niet ieder besturingssysteem beschikt over dezelfde mogelijkheden. Al is het wel zo dat veel functies wél gewoon hetzelfde zijn.

Niet iedere fabrikant maakt gebruik van hetzelfde systeem. De een gebruikt het besturingssysteem van een ander bedrijf, terwijl enkele merken zelf een zelfontwikkeld systeem gebruiken. Tizen is het systeem dat door Samsung is ontwikkeld en wordt toegepast op de nieuwste televisies van het Zuid-Koreaanse merk, terwijl Panasonic kiest voor Firefox OS. Philips, Sony, Sharp en Salora kiezen daarnaast voor Android. LG kiest hierbij ook voor een besturingssysteem dat zelf is ontwikkeld, namelijk WebOS.

Tizen

Tizen is het besturingssysteem dat gebruikt wordt op de televisies van Samsung. Het systeem is erg gebruiksvriendelijke waarbij navigeren zeer eenvoudig is. Hiervoor is het systeem door de Consumentenbond eerder al uitgewezen als 'positiefste systeem'. Dit open source-systeem biedt toegang tot diverse content en apparaten. Vooral het toegevoegde Smart Hub zorgt voor een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid. Je stelt geheel naar wens je eigen account samen waarin wordt bijgehouden waar jij graag naar kijkt en welke apps je veel gebruikt.

Samsung tv’s

WebOS

LG maakt voor zijn Smart-tv's gebruik van WebOS. Het hele menu is eenvoudig te doorlopen. Druk op de apps-button en je wordt direct naar het smart-menu geleid. In de LG store vind je een breed assortiment aan apps die je - net als bij Tizen - eenvoudig installeert. De opzet van het systeem is erg overzichtelijk en dat maakt hem toch wel eenvoudig in het gebruik. Je hoeft niet meer te scrollen om bij je favoriete app uit te komen. Deze staan direct in een overzicht weergegeven.

LG tv’s

Android tv’s

Android TV is het welbekende besturingssysteem van Google op smartphones, maar dan geschikt voor televisie. Deze opvolger van Google TV wordt door Sony toegepast op de Smart-tv's. Net als op je smartphone heb je toegang tot internet. Zo krijg je op je Sony Smart-tv toegang tot films, live sport, streamingdiensten en games. Je hebt nog net niet de mogelijkheid om te bellen met de tv.

Sony tv’s

Besturingssysteem voor plezier

Smartphone en tablet kunnen tegenwoordig niet meer zonder een goed besturingssysteem. Niet alleen smartphones worden uitgerust met een besturingssysteem, waardoor ze de online toepassingen krijgen. Dit wordt ook steeds vaker toegepast op je televisie. Dit besturingssysteem verschilt eigenlijk niet veel van diegene die op je smartphone of tablet staat. Iedere smart-tv heeft de ondersteuning van zo'n besturingssysteem nodig, anders kun je hem nog niet gebruiken en surfen op het web en apps downloaden. Niet ieder merk heeft hetzelfde besturingssysteem, maar ze hebben over het algemeen wel hetzelfde te bieden: online toepassingen.

Tegenwoordig zijn er op televisies verschillende besturingssystemen te vinden. Dit komt vooral omdat de diverse merken de voorkeur geven aan een ander systeem. De besturingssystemen die je kunt vinden op de smart-tv's van tegenwoordig zijn Tizen, Firefox OS, Android, WebOS en Sony Entertainment Netwerk. Eenieder zorgt ervoor dat genoten kan worden. Want een smart-tv is eigenlijk een écht home entertainmentapparaat. Tv-kijken? Dat is lang niet het enige wat je kunt doen. Apps zijn te installeren en je kunt zo surfen op het web, allemaal vanwege het besturingssysteem. Jij kunt er nu zelf volop van profiteren!